Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 
 

'Getting Unstuck'

Behalve tegenslag en verlies, kunnen ook de leuke dingen van je leven ons in een impasse brengen, zoals een verliefdheid of het krijgen van een prachtige baby. De combinatie van emoties, het slaapgebrek en bijkomende werkdruk kunnen ons tijdelijk of voor langere tijd uit balans halen.

Volgens Timothy Butler, werkzaam als Loopbaanspecialist aan de prestigieuze Harvard Business School in de Verenigde Staten kan een goed doorlopen crisis je veel waardevolle bagage voor de rest van je leven opleveren. Een flinke impasse zo nu en dan levert juist veel zelfkennis op, kan je karakter verdiepen en brengt je bij oplossingen die je zelf nooit had kunnen bedenken.

Mits je in staat bent om je (tijdelijk) over te geven aan deze golf van soms ronduit ellendige gevoelens. Het vergt behoorlijk wat moed om de controle los te laten, je over te geven aan de situatie en te stoppen met piekeren. Mooie woorden die in de praktijk vaak lijnrecht tegen ons overlevingsmechanisme in gaan: ons brein gaat juist krampachtig te keer op zoek naar oplossingen, onze spieren spannen zich aan, klaar om het gevaar zo snel mogelijk te omzeilen, of om het gevecht aan te gaan. We zijn bereid alles te doen, behalve loslaten. ‘Geen optie’, zegt je rationele brein. Van dit deel van je brein zul je het dus niet moeten hebben wil je de omslag maken.

Wat werkt dan wel? Meditatie, Mindfulness en een goede coach die jou helpt de betekenis achter de pijnlijke gebeurtenissen te vinden. Meestal levert vrij snel meer energie en een ruimer perspectief op van jezelf, je talenten en je mogelijkheden. Je gaat beseffen wat en wie echt belangrijk voor je zijn in het leven. Ook kun je je meer verbonden voelen met de wereld om je heen.Je zult beter in staat zijn je nieuwe plannen om te zetten in concrete daden.  Kortom: een transformatie die je maakt tot een authentieker en tevredener mens.

Bezigheden die je extra zullen helpen om de knop stevig om te zetten of ‘the shift’ (Butler)  van gedoe naar nieuwe mogelijkheden te maken, zijn: tijd doorbrengen in de natuur, humor, zelfrelativering en omdenken, een methode van Berthold Gunster die je leert om voorbij vaste patronen (‘zo hoort het’, ‘dit wordt van mij verwacht’) en bestaande kaders (‘ik moet dit alleen doen’, ‘ik kan niet leven zonder...') te kijken. Volgens Gunster ligt het moment van omslag/ doorbraak/ overgave in het stilstaan, erkennen en uiteindelijk accepteren van een probleemsituatie. Als coach heb ik veel mensen mogen begeleiden naar dit moment van ultieme kwetsbaarheid en op de hoopvolle weg die op een omslag volgt. Voor de één is de sprong groter dan voor de ander, en kan het proces naar een nieuw evenwicht meer tijd in beslag nemen. Uiteindelijk lukt het de meeste mensen de sprong te wagen en blijkt het alle risico’s waard te zijn geweest. Om met een moedige quote van Loesje te eindigen: ‘Wie met beide benen op de grond blijft staan, komt niet ver’.

Bouwen aan een band als opvoedstrategie

1 maand geleden

In onze top 3 van opvoeddoelen staan eerlijkheid, zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Kinderen moeten opgroeien tot zelfstandig denkende mensen met een kritische geest. Daar hoort gebruik van macht als ouder en straf niet bij. De afgelopen tijd is er steeds vaker te lezen over een alternatieve manier van opvoeden. Eén die zich niet richt op het bereiken van het gewenste gedrag bij kinderen, maar op het bouwen aan een duurzame relatie tussen opvoeders, kinderen èn de wereld om hen heen.

Lees verder

Emotionele Vrijheid

1 maand geleden

De meeste mensen hebben een innerlijke behoefte aan vrijheid of autonomie. Wie wil zich niet vrij voelen om naar eigen inzicht die dingen te doen die hij of zij het leukst vindt om te doen en die het best bij hem of haar passen. Om effectief te zijn in bijvoorbeeld het sollicitatieproces is het nodig dat we ons naast emotioneel vrij, ook kundig èn gesteund voelen.

Lees verder

'Getting Unstuck'

1 maand geleden

Volgens kenners overkomt het ons allemaal wel één of meerdere keren in het leven: vastzitten. Bijvoorbeeld in de vorm van een burnout, een scheiding, het verliezen van een baan, of het verliezen van een dierbare. Hoe we met onze verliezen en de bijbehorende emoties omgaan, blijkt bepalend voor onze veerkracht en herstel.

Lees verder

 
 
Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren